Home » Life Science » En ny era med digitalisering av biologi och hälsa
Life Science

En ny era med digitalisering av biologi och hälsa

Mouna Esmaeilzadeh
Mouna Esmaeilzadeh
Mouna Esmaeilzadeh, läkare, hjärnforskare och entreprenör. Foto: Lasse Lagerholm

Tänk om du fick bestämma över liv och död, utrota sjukdomar och åldrande – om du alltid fick vara vid topphälsa och dessutom lycklig?

Den frågan och många andra ställer Dr Mouna Esmaeilzadeh på de inspirationsföreläsningar hon håller på olika håll i världen. Hon är läkaren, hjärnforskaren och entreprenören som internationellt är känd som en av ledarna inom långlevnad och framtidens hälsa och som vi i Sverige känner som TV-profilen som gör vetenskap begripligt.

”Kommer läkemedelsindustrin bli en industri vi endast läser om i historieböcker?”

– Som patienter och individer kommer vi att få mer och mer makt över vår hälsa. Mediciner kommer att bli alltmer individanpassade och skräddarsydda efter just dig och din biologi. Kommer läkaryrket då att överleva? Kommer sjukvården att omkullkastas? Kommer läkemedelsindustrin bli en industri vi endast läser om i historieböcker?

En enda regel kommer styra

Ännu finns inga svar på frågor som dessa, men en sak är Mouna Esmaeilzadeh säker på. Det kommer finnas en regel som styr utvecklingen – att endast de som kommer med banbrytande teknologi som gör folks liv bättre kommer att överleva.

”Nu är det inte bara konkurrens inom MedTech och Big Pharma, utan även med Google och Apple”

Nu är det inte bara konkurrens inom MedTech och Big Pharma, utan även med Google och Apple med sina stora satsningar inom artificiell intelligens och hälsa. Dessutom tar visionära entreprenörer plats som Elon Musk och Jeff Bezos, och kapitalstarka personer som JP Morgan och Warren Buffet och deras jätteorganisationer. Och det innebär att, precis som med mobiltelefonen eller all slags teknologi som utvecklas snabbt, allt blir mindre, billigare och bättre.

– Vi vittnar om en ny slags demokrati – denna gång inte inom politik utan inom teknologi och hälsa – men effekten är densamma, mer makt till dig oavsett ekonomisk position eller bakgrund. Så blunda och låt tankarna fantisera loss en stund. Om du fick bestämma över liv och död, bli en supermänniska, slippa sjukdomar och leva för evigt. Vilka val skulle du göra? Vilka superkrafter trånar du efter?

Vill lyfta den positiva utvecklingen

I sina föreläsningar vill Mouna Esmaeilzadeh lyfta allt positivt som faktiskt hänt på jorden under lång tid, men som inte alltid syns i media.

– I bombarderas dagligen med hemska nyheter. Och hjärnan tenderar att uppmärksamma de dåliga nyheterna 10 gånger mer än de goda. Men faktum är att det senaste århundradet har varit fantastiskt med en massa framsteg – vi har utrotat dödliga infektioner genom vaccinationer och minskat cancerdödlighet med 25 procent senaste 25 åren.

”Fler dör av att äta för mycket än för lite”

För första gången någonsin är det fler människor som dör av åldersrelaterade sjukdomar än av infektioner. Fler dör av att äta för mycket än för lite och vi har lyckats minska fattigdom från 94 procent till under 10 procent under de senaste 200 åren.

– Vetenskap och teknologi har gjort att du idag har mer makt i din hand (genom din mobiltelefon) än vad USA:s president hade för 30 år sedan. Och du lever till och med ett lyxigare liv än vad den franska kungen Luis XIV, känd för sin lyx och flärd, gjorde. Han hade ingen spolfunktion på sin toalett, så urinstank fyllde korridoren när älskarinnorna kom på besök. Och allt detta är tack vare framstegen inom vetenskap och teknologi.

Det senaste århundradets utveckling står enligt henne blekt i jämförelse med de kommande 100 åren, framförallt inom livsvetenskap. Tänk bara på vilken resa mobiltelefonen gjort de senaste 20 åren.

– Och nu står vi alltså inför samma resa, men den här gången handlar det inte om din telefon och dator, utan om dig, din hälsa och ditt liv. Vi går in i en ny era – en era av digitalisering av biologi och hälsa som radikalt kommer att ändra allt från våra sjukdomar till våra sociala normer.

Applewatch. Foto: Unsplash
Vetenskap och teknologi har gjort att du idag har mer makt i din hand än någonsin tidigare. Foto: Unsplash

Leka gud?

Mouna Esmaeilzadeh konstaterar att utvecklingen också ställer många etiska frågor.

”Nu när alla nya möjligheter öppnar sig är den viktigaste frågan hur vi väljer att använda dem.”

– Nu när alla nya möjligheter öppnar sig är den viktigaste frågan hur vi väljer att använda dem. Många tänker att man inte borde manipulera gener för att sådan teknik våldför sig på evolutionen. Men redan när vi tog fram glasögon manipulerade vi evolutionen, utan glasögon skulle de med svag syn inte överleva i djungeln, så var går gränsen, funderar hon.

Lev ett längre och friskare liv

Bland de nya dynamiska verktyg som utvecklas är genetiska saxar ett bra exempel. Det är ett verktyg som snabbt, billigt och precist kan gå in – och precis som i ett digitalt skrivdokument – klippa och klistra i din arvsmassa, och på så vis utrota exempelvis cancerceller och ersätta dem med friska celler.

– Med hjälp av den här tekniken (CRISPR) har man redan lyckats rädda bl.a. ett flickebarn från en dödlig cancersjukdom. Det är kittlande att tänka att vi på samma sätt i framtiden, när vi har lyckats kartlägga de genetiska mekanismerna, kan gå in med våra saxar och frisera efter behag – och leva ett längre, friskare och bättre liv. Men då kommer frågan igen, hur hanterar vi dessa verktyg.

Hon tror inte att utvecklingen går att stoppa eller ens att man borde, men det gäller för vårdgivare och politiker att vara på tårna och förstå vart utvecklingen är på väg för att kunna navigera rätt.

Nästa artikel